Carla Pascual Tunbert

La teva també és bona. La llet materna

Tutor: Cecília Bertran
Patrocinador: AMPA Valldemia

En aquest treball hem vist, a part del interes en fer una feina ben feta, que la noia es mou molt be tant entre taulells de laboratori com en el remenat de dades. Estem davant d’una possible investigadora… Altra vegada, i això passa en els treballs de nivell, es necessari no quedar-se en experiencies a nivell casolà, si no que cal intentar anar el mes a munt possible en quan ajuts de professionals i entitats. No sempre s’aconsegueix però cal intentar-ho. 

En una llarga introducció ens diu que el  tema pel qual jo em vaig voler centrar al principi no va ser ni de bon tros la llet materna, al veure que amb l’alimentació en general, el primer tema,  no es sentia còmode va optar pel tema de la llet en general, i investigant i intentant buscar els objectius del treball, va arribar el que ara és el tema principal: investigar la composició química de la llet materna segons el temps i tot el que l’envoltava. 

Una recerca més detallada d’informació, li va permetre acabar de decidir, al veure que el tema triat barrejava varis àmbits de la ciència que li cridaven molt l’atenció. Era un tema que mesclava tant la part química com la biològica molt a fons i també l’estadística i la interpretació de gràfics. 

El fet de necessitar mostres, les quals la única manera d’accedir a elles era la de posar-se en contacte amb la donant va fer la feina de recerca més duradora, però alhora també molt més enriquidora, pel fet de poder agrair en primera persona l’interès de la donant o els ànims que molta gent li transmetia al llarg del projecte. 

Sense aturarnos en la professió de dades, cal destacar la participació  de laboratiris i el descobriment d’entitats relacionades: Lliga de la llet, ALBA-Alletament matern, Fede. Cat. Suport Lactància,  Fede. Espanyola, i el  Banc de Llet Matena.

CONCLUSIONS

Ha pogut demostrar que és cert que la composició química de la llet materna humana varia amb el temps. Una altra de les coses que he pogut comprovar és que cada mare té la seva pròpia llet, amb els mateixos nutrients que les altres mares però les proporcions són diferents, es podria dir que cada mare té l’aliment perfecte per nodrir al seu fill i que aquest aliment s’adapta a les necessitats vitals del nadó. 

Acaba fent-se ressò de les controvèrsies en aquest tema tot demanat que  la gent   gaudeixi d’una cosa tant bonica com és l’alletament. Demana  que s’investigui  més en aquest tema i sobretot la unanimitat en totes les respostes que es donen a les mares lactants, sobretot les de la gent professional a la qual acudeixen.