Clara Carpintero Garcia

Pas a pas. Puig i Cadafalch a Mataró

Tutor: Núria Real
Patrocinador: AMPA Valldemia

El que no surt mai de la seva terra està ple de prejudicis.

Amb aquesta frase de Miguel de Unamuno encapçala el seu treball la guanyadora del premi humanística del 2012. Però la frase, encara que no està relacionada amb cap recorregut de molts kilòmetres ni amb altres terres, ens mostra la faceta i afició per viatjar i fotografiar mon de la Clara Carpintero.  En aquest cas el recorregut es curt i no surt de la vida del ciutadà mataroní Josep Puig i Cadafalch. 

El recorregut el fa per diferents guies de turisme de ciutat que es poden trobar al mercat. Amb l’objectiu de elaborar una guia de caire visual, i posteriorment, comprovar si d’utilitat i conté la informació necessària. La comprovació es realitza mitjançant una visita guiada per l’autora que registra en vídeo per avaluar l’experiència.

Confessa a d’introducció, que ha descobert aquest curs el mon de l’audiovisual  i que afegint-ho a l’afició al cinema espera gaudir del projecte. A la vegada veu la necessitat de descobrir recons de la ciutat que acostumen a ser desconeguts per la seva generació.

Amb el títol “Pa a pas”, he volgut reflectir la metodologia seriada i estricta que cal seguir per elaborar una guia turística i fer una al·legoria al mitja de transport que s’utilitza per fer el recorregut.

L’autora creu haver aconseguit la finalitat proposada i com altres li sap greu no haver rebut acolliment en algunes de les seves mes esperades col·laboracions de professionals del ram, que cal dir, no eren de Mataró. 

Segurament, un dels aspectes valorats per aconseguir el premi van ser  els complements: L’edició de la guia i d’un vídeo de la ruta.  En les seves conclusions, reconeix lo enriquidor de l’experiència. He aprés que viatjar no es tan sols veure de passada llocs nous sinó també aprofundir en la seva historia i en la seva cultura.

Al repassar el contingut per fer aquest escrit he trobat a faltar una imatge, la de l’autora fent una de les fotografies, però essent portadors de la veritat, cal reconèixer la bona feina del jurat. Els treballs de recerca han aconseguit que la Clara  vegi el guia turístic com una persona fonamental per que un viatge resulti atractiu, i també per conèixer a fons la figura d’en Puig i Cadafach, un mataroní com ella, del qual veia les seves obres però que fins ara no si havia fixat.