Martí Prat Esquerdo

Un joc de taula: L’univers de Tintín

Tutor: Joan Bracero
Patrocinador: Valldemia Alumni

Com la majoria de’edicions de les”Beques” , sempre tenim el treball sorpresa. Enguany ha estat la creació d’un joc de taula inspirant en el personatje de Tintín. Làstima que a Bélgica no tinguessim maristes, tenint al autor del Petit Príncep con antic alumne i a Georges Rémi, seria massa.  El treball  conté un procés históric ben fet, a partir del cómic en general  passant per capítols sobre l’inspiració i treball per arribar a la creació del personatge. En aquest cas no podem adivinar l’escena  del seu futur professional; sabem que el personatje l’acompanyarà tota la vida i provablement restarà una herència. Una presentació molt ben estructurada acompanyada de dicció radiofónica poden ajudar en qualsevol àmbit.

 No podia ser d’altre forma, ja des de petit….vaig començar a llegir alguns àlbums de les aventures de Tintin. Recorda que a casa del seu tiet també els trobava i que els regals relacionats amb aquest personatge eren habituals en els aniversaris. A poc a poc  va  anar ampliant la seva col·lecció. I els va anar llegint i rellegint diverses vegades. A l’hora de triar el tema per treball de recerca va pensar en diverses coses que l’interessaven. I una d’aquestes coses van ser els llibres d’aquest reporter. A partir d’aquí es planteja diverses possibilitats. Una de les que li feia  més el pes era jugar amb la geografia dels llocs reals i imaginaris on es desenvolupen les aventures.  A partir d’una conversa amb el tutor neix la idea de  construir un joc de taula. Com que els jocs de taula també li agraden, va decidir  que seria una bona possibilitat. 

La vàlua del treball, a part de la idea del joc i el que comporta, ve relacionada amb el contingut previ relacionat amb els fets histórics del creador, del cómic, dels personatges d’altres autors de l’época, la descripció de la visita al museu, i de moltes informacions complementaries.

Per qui pugui interessar es parla dels Els clubs Tintín, associacions de fans de les aventures d’aquest personatge, que van començar a aparèixer el 1958 a França però s’han estès arreu i avui en dia encara són entitats vives i fortes.  A Catalunya trobem l’associació 1001 (antigament TintinCat, però per qüestions de drets d’autor ara es diu com el gos d’en Tintín però en números), una associació que vol aplegar tots els tintinaires de Catalunya. Duu a terme tasques de divulgació de l’obra d’Hergé i per preservar i catalogar el patrimoni tintinesc de Catalunya. L’associació 1001 és molt activa. Publica una revista cada sis mesos, fan e tots volien.

CONCLUSIONS

Un cop acabat el treball  confirma, que realment l’univers Tintín és prou ampli com per elaborar un joc de taula amb una certa complexitat, que vagi més enllà de la simple reproducció gràfica dels personatges d’Hergé. Fins i tot seria planteja un joc que pren com a centre Hergé i el seu univers, sense restringir-se al personatge de Tintín. 

Quedem pendents de poder demanar al Reis Mags  una versió del joc pel proper 6 de gener.