Saps que?
Febrer 2024

Els “alumni” més dolços…PASTISSERIA UÑÓ

Recull d’Oriol Martínez.
Dades obtingudes a partir del Treball de Recerca de Mariano Cabellos.
Torró d’autor, l’art que es menja.
Accèssit al certamen de Beques dels Alumni 2018.

Per estrenar l’espai d’empreses del nou Saps…que, hem volgut portar una de les empreses més agraïdes per la majoria, ja que envoltar-nos de dolç o de xocolata és un desig… o un plaer que quasi ningú es pot resistir. Es tracta del negoci  de la família Uñó,  en la que un bon tàndem entre el fundador Sr. Claudi i els fills Rosa Maria i Claudi, han fet possible un establiment de referència.

Encara que tot comença el 1970 amb l’arribada de la família a Mataró, és a partir del 1999 amb l’obertura del nou local, amb obradors espaiosos, i la incorporació d’en Claudi, quan es comença a escalar la més alta del cim del gremi. Diu que de molt jove ja es va adonar que el que més li agradava era treballar amb les seves pròpies mans a l’obrador. A partir d’aquí, amb les bases apreses de primera mà i la complicitat de la família, va començar un aprenentatge internacional, a partir d’Estrasburg.

Entre els premis obtinguts, podem esmentar la medalla d’or en l’exposició de mones de Pasqua “Cornet Sàbat”, o la medalla d’or al millor pastisser de l’any 1993. Ha estat professor del Gremi de Pastissers de Barcelona i fundador i professor de l’escola Chocovic. Col·labora en revistes i imparteix cursos a tota la península.

Un cop convençut de crear un producte diferent, que sortís del típic torró geomètric i amb gustos nous, té l’encert de deixar en mans d’artistes l’aspecte extern de la sorpresa gustativa. D’aquest tàndem neixen els Torrons d’Autor, tant reconeguts pels clients, com estimats pels que ho descobreixen.

Es doncs, en aquest marc quan la Pastisseria Uñó, ha reunit a fins a cinc companys inspiradors de cinc capítols. Cinc tendències artístiques de la ciutat, molt diferents, que queden escrites en barres i no en pàgines.

2000, el company Pepe Novellas, barreja pintura i escultura, gargots, línies i símbols propis de l’autor amb una flauta de relleu. Nucli fet amb un licor de poma i cobertura al 60% maridat amb cruixent de palets d’ametlla i més…

2001, és el periodista i aquarel·lista Xavier Ubach, que va escollir imatges relacionades amb la ciutat sobre fons d’una posta de sol. Torró de tipus massapà de crema cremada, amb capa de trufa infusionada amb pell de llimona, canyella i cobertura de xocolata al 70%.

2008, fou l’interiorista Xavier Martín, innovador i cercador de sensacions, que va escollir peces geomètriques que encaixaven, amb tons de xocolata i d’or; amb el gust de xocolata blanca amb “Peta Zetas” i fruites tropicals.

2010 el Mariano Cabellos, artista format en belles arts. Autoqualificat com a impressionista, va decidir canviar el pla horitzontal de la pintura, esculpint en alabastre un instrument de corda. Torró trufat de Bailey’s amb xocolata caputxino, combinant amb gens de xocolata blanca, ja que no agrada al Mariano.

2018 Jordi Prat Pons, artista que quan era alumne va rebre el tercer premi del Concurs de Pintura del 125è aniversari de l’escola, és un buscador de noves sensacions, però en aquest cas les va trobar amb el personatge de Satanàs dels Pastorets. Com no podia ser d’altra manera, el color protagonista, el vermell, aconseguit a partir de gerds liofilitzats. Altres components eren: pasta d’ametlla crua i xocolata blanca, neules, ”Peta Zetas”, i xocolata amb gust de roses. Però al 2018 el nostre company va fer un doblet, ja que a part del torró d’autor, va ser també l’encarregat del cartell de les Santes.

Doncs, companyes i companys, si no heu provat encara aquests cofres de sabors, recordeu que abans d’acabar l’any podreu anar a Uñó a comprar-ne que de ben segur que agradaran als vostres convidats i podreu fer una bona sobretaula.

No cal dir, que aquest nivell és mostra de la professionalitat i la innovació també amb la resta de productes de pastisseria, que ofereixen. Gràcies a la família Uñó per deixar-nos accedir a casa vostra.

Registra’t al directori d’alumni del col·legi